칼슘을 공급하는 대표 식품인 유제품을 많이 섭취할수록 암 발병 위험이 증가한다는 연구 결과가 나왔다.
베이징대 연구팀은 2004~2008 년에 모집된 30~79 세 성인 51 만명을 대상으로
유제품 섭취가 암 발병에 미치는 영향에 대한 실험을 진행했다.
연구팀은 참가자들을
▲일주일에 한 번 섭취하는 그룹
▲한 달에 한 번 섭취하는 그룹
▲거의 섭취하지 않는 그룹
으로 무작위로 나뉘어 이들의 식사 기록을 11 년 동안 추적 관찰했다.
연구팀은 참가자들의 건강 기록을 통해 암 발병 여부를 확인했다.
또한, 이들의 체질량 지수, 연령, 수입 상태, 신체 활동, 알코올 섭취,
암 가족력 여부 등에 대한 데이터를 수집했다.
참가자의 20 %는 정기적으로 매일 유제품을 섭취했으며 69 %는 섭취하지 않았다.
연구 기간 동안 암 환자는 2만 9277 명으로
폐암이 6286 명으로 가장 많았으며
유방암( 2582 명), 위암( 3577 명), 대장암( 3350 명), 그리고 간암( 3191 명)이 뒤를 이었다.
분석 결과, 정기적으로 유제품을 섭취한 사람은 그렇지 않은 사람보다 간암과 유방암 발병 위험이 높았다.
매일 유제품을 50g 씩 섭취하면 암 발병 위험은 12 % 증가했다.
제품 섭취가 암 발병 위험을 높이는 정확한 원인은 아직 밝혀지지 않았지만,
유제품 섭취가 세포 증식을 촉진시키며 인슐린 유사 성장 인자를 증가시키기 때문인 것으로 연구팀은 분석한다.
연구 저자 마리아 카쿠라 박사는
“이 연구는 유제품 섭취가 암 발병 위험을 증가시킨다는 사실을 입증했다”며
“다만, 유제품을 섭취하는 경향과 유제품 대사 능력여부에 따라
연구 결과는 다를 수 있어 추가적인 연구가 필요하다”고 말했다.
이 연구는 국제학술지 'BMC 메디슨( BMC Medicine )'에 최근 게재됐다.
Studies have shown that the more dairy products that supply calcium, the higher the risk of cancer.
A research team from Beijing University conducted an experiment on 510,000 adults aged 30 to 79 recruited from 2004 to 2008 on the impact of dairy consumption on cancer development. The research team randomly divided the participants into a group that eats ▲ once a week, ▲ once a month, and monitored their meal records for 11 years. The research team checked the participants' health records for cancer. In addition, data on their body mass index, age, income status, physical activity, alcohol consumption, and cancer family history were collected. Twenty percent of the participants regularly consumed dairy products daily, and 69 percent did not. During the study, the number of cancer patients was 29,277, the highest with lung cancer at 6,286, followed by breast cancer (2582), stomach cancer (3577), colon cancer (3350), and liver cancer (3191).
As a result of the analysis, those who regularly consumed dairy products had a higher risk of developing liver cancer and breast cancer than those who did not. Consuming 50g of dairy products every day increased the risk of cancer by 12%. The exact cause of the increased risk of cancer in dairy consumption has not yet been determined, but the research team analyzes that it is because dairy consumption promotes cell proliferation and increases insulin-like growth factors.
"This study proved that dairy consumption increases the risk of cancer," said Maria Kakura, the author of the study. "However, further research is needed because the results may differ depending on the tendency to consume dairy products and the ability to metabolize dairy products."
The study was recently published in the international journal BMC Medicine.